Kurban seçiminde dikkat edilecek hususlar!

Kurban seçiminde dikkat edilecek hususlar! NEVŞEHİR(MHA) Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, tüketicilerin kurbanlık seçerken dikkat etmeleri gereken hususları açıkladı. Gebelik açısından bakıldığı zaman dişi hayvan seçiminde de dikkat edilmesi gerektiğini belirtilen Korkmaz, kurbanlık hayvan alınırken öncelikle hayvanın canlı duruşuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ağzından ya da burnundan salya akan kurbanlıkların hastalıklı olabileceğine işaret […]

 Kurban seçiminde dikkat edilecek hususlar!

21.06.2021 - 8:58

Güncelleme : 21.06.2021 - 8:58

Kurban seçiminde dikkat edilecek hususlar!

NEVŞEHİR(MHA) Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, tüketicilerin kurbanlık seçerken dikkat etmeleri gereken hususları açıkladı.

Gebelik açısından bakıldığı zaman dişi hayvan seçiminde de dikkat edilmesi gerektiğini belirtilen Korkmaz, kurbanlık hayvan alınırken öncelikle hayvanın canlı duruşuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ağzından ya da burnundan salya akan kurbanlıkların hastalıklı olabileceğine işaret eden Mustafa Korkmaz, “Bunun dışında canlı hayvan pazarlarında alıcının dikkat etmesi gereken şeylerden biri de hayvanın besi durumunun iyi olup olmadığını gözlemlemesidir.” dedi.

Hayvanın yaşı dişlerinden anlaşılır. Eğer gerçekten kurban kesmek istiyorsanız büyükbaş hayvanların 24 aylık yaşı doldurmuş olması gerekiyor. Yani iki yaşını doldurmayan halk arasında kapak açmamış olarak adlandırılan hayvanlar kurban olmaz kapak erken açarsa kurban olur 20 aylıkken kapak atsa dahi kapak atmış sayılır 24 aylık yaş beklenmez. Bir hayvan 24 aylık yaşı doldurmuş ise sahibi güvenilirse kapak atmasa dahi 24 aylık olarak kabul edilir.  Keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.  Sağlıklı olmayan bir hayvanın kulakları düşük olur. Hayvan hareket etmekte zorlanır. Gözyaşı akıntısı olabilir. Zaten normalde her kurbanlık alıcısının hemen anlayabileceği emarelerdir bunlar. Kurbanlık kuzularda da bu emareler aynı paraleldedir. Mesela hayvan dişlerini gıcırtabilir. Bu da bir emaredir. Hayvanın bedeninde yaralar olabilir. Kurbanlık satıcısı bu emareleri taşıyan kurbanlıkların son derece sağlıklı olduğunu söyleyerek, alıcı ikna etmeye çalışabilir ama tavsiyemiz kurban pazarlarında alıcıların bu konulara dikkat etmesi yönündedir. Kurbanlığın sağlıklı olup olmadığı konusunda şüphe oluşur ise bir Veteriner Hekiminden destek alınabilinir. Dişleri seyreltmiş falan diyerek kendinizi kandırmayın. Kurban bir ibadettir et bayramı değildir. Kurban olacak hayvanların bazı standartları taşıması gerekiyor bununla ilgili fotoğrafları ön bilgi olarak paylaşıyorum” dedi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın