“Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumumuzun zihinsel dönüşümü şart”

“Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumumuzun zihinsel dönüşümü şart” NEVŞEHİR(MHA) Geçtiğimiz günlerde kadına yönelik şiddet ile ilgili bir radyo programına katılan Av. Sema Yurtbilir Yavuz, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için toplum olarak zihinsel bir dönüşümün şart olduğunu dile getirdi. Kadın ve erkeğin tarihsel olarak belirli rollere büründürüldüğüne de dikkat çeken Av. Sema Yurtbilir Yavuz, “Bu […]

 “Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumumuzun zihinsel dönüşümü şart”

11.12.2020 - 10:42

Güncelleme : 11.12.2020 - 10:42

“Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumumuzun zihinsel dönüşümü şart”

NEVŞEHİR(MHA) Geçtiğimiz günlerde kadına yönelik şiddet ile ilgili bir radyo programına katılan Av. Sema Yurtbilir Yavuz, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için toplum olarak zihinsel bir dönüşümün şart olduğunu dile getirdi.

Kadın ve erkeğin tarihsel olarak belirli rollere büründürüldüğüne de dikkat çeken Av. Sema Yurtbilir Yavuz, “Bu konu aslında tarihsel bir eşitsizliğin ürünü. Kadınlar ve erkekler toplum tarafından belli rollere büründürülüyor. Kadın olmak şudur ya da erkek olmak şudur beklentileri söz konusu. Zamanla ne yazık ki bu roller erkeği şiddet uygulayan, kadını ise şiddete maruz kalan insan durumuna düşürüyor. Kadınlarımız eşleri, aileleri, filörtleri tarafından şiddet görüyor. Bütün toplumun zihinsel anlamda dönüşmesi ve değişmesi gerekiyor. Bu da toplumun top yekün bir mücadelesiyle olabilecek bir durum. Bunun yanında devlet tarafından toplumsal cinsiyete ilişkin politikalar üretilmesi de gerekiyor. Kadına bakış açımızı değiştirmediğimiz sürece hiç bir şey değişmez. Şiddet gören kadınlarımızı sığınma evlerinde belirli dönemlerde ağırlamak gibi bir sorumluluğu olmamalı devletin. Bunun yanında kadını güçlendirecek projelerinin de olması gerekiyor. Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi son dönemlerde sıkça gündeme geliyor. Ve bir çok insan bu sözleşmenin kaldırılması yönünde tavır koymaya başladı. Aslında sözleşmeyi çoğu okumuş bile değiller. Bu sözleşmede kadına yönelik şiddete karşın alınması gereken tedbirler sıralanmış. Bu tedbirler arasında kadının güçlendirilmesi de var. Yani kadın şiddete maruz kaldığında sadece bu yöneyle konuyu ele almak doğru değil. Kadın istihdamının üst düzeylere taşınması lazım. Belki şiddet gören kadına pozitif bir ayrımcılık yapılarak istihdamına yönelik adımlar atılabilir.Ayakları üzerinde durabilmesini, çalışmak zorunda ise çocuklarına bakılabilmesi için kreş imkanı da sağlanması lazım. Ve bağlı bulunduğumuz uluslar arası sözleşmeleri etkin bir şekilde uygulamaya geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.  

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın