PROJESİNİ BAŞKAN SAVRAN’A SUNDU
Altınyıldız İlköğretim Kurumu öğrencisi OĞUZ VICIL ve Danışman Öğretmeni BAHAR BENZER tarafından hazırlanan proje TÜBİTAK Tarafından Düzenlenen 14. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge yarışmasını geçmiş ve Türkiye finallerine kalmıştı.
Öğrencimiz OĞUZ VICIL ve Danışman Öğretmeni BAHAR BENZER Sokak Köpeklerindeki Kistik Hidatidoz Hastalığından Korunmayı Sağlayacak Sistem adlı projeyi Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Dr.Mehmet SAVRAN’a sundular. Öğrencimizi dinleyen Sayın Mehmet SAVRAN öğrencimizin projesinin Belediyemiz hayvan kasabasında kullanıma sunabileceklerini söyleyerek öğrencimize Bilime yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
SOKAK KÖPEKLERİNDEKİ KİSTİK HİDATİDOZ HASTALIĞINDAN KORUNMAYI SAĞLAYACAK SİSTEM
Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen Kistik hidatidoz hastalığının etkeni,Echinococcus granulosus adlı parazittir. Bu parazitin insanlara bulaşması sonucu iç organlarda kistik yapılar oluşmakta ve organların fonksiyonunu bozmaktadır. Bu sebepler insanlarda Ölümlere dahi neden olabilen ciddi bir halk sağlığı
sorunudur. Hastalığın insanlara bulaşması sadece ortamda köpeklerin varlığı ile söz konusu olmaktadır.Çünkü parazitin hastalık yapabilmesi için köpeklerin sindirim sisteminde form değiştirmesi gereklidir. Birçok gelişmiş ülke yıllar önce bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Ancak bu esnada tüm başıboş köpeklerin öldürülmesi gibi insani olmayan yöntemler ile bunu gerçekleştirmişlerdir. Projede ülkemiz içinde göz önünde olmasa da ciddi sorun olan ve her yıl can kayıpları ile milyonlarca lira ekonomik zarara neden olan bu hastalığın ülkemize yaraşır şekilde hayvanları katletmeden ortadan kaldırabilmek için bir sistem ortaya konulmaktadır. Bu amaçla arduino geliştirme kartı ve RFID okuyucu kitinden faydalanılmıştır. Sistemin mekanik hareketlerinde step motorlar vasıtası ile olmaktadır. Mama düzeneğinde ilaçlı (praziquantel içeren) ve ilaçsız mamaların olduğu iki ayrı bölüm bulunmakta ve arduino kartından gelen komuta g.re salınım yapılmaktadır. Mama yemek için gelen köpeği çip vasıtası ile sistem tanımakta, eğer son iki ay içerisinde ilaç almamış ise ilaçlı mamadan yemesi sağlanmaktadır. Bu şekilde antiparaziter ilaçları alan hayvanlarda hastalığın gelişmediği ve insanlar için risk oluşturmadığı bilinmektedir. Oluşturulan sistem ile hem sokak hayvanlarının beslenmesi, hem de hastalık kaynağı olmadan insanlar arasında yasayabilmeleri mümkün olacaktır.
Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak bizlere zamanını ayırıp projemizi dinleyen Sayın MEHMET SAVRAN’a teşekkür ediyoruz.