ASML’ de MESEM uygulanıyor

ASML’ de MESEM uygulanıyor NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde MESEM uygulaması başladı. Uygulamaya dair yapılan açıklamada; “Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi ile nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan meslekî ve teknik ortaöğretim okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacı ile MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi Programı) İlimizdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile birlikte […]

 ASML’ de MESEM uygulanıyor

06.01.2022 - 11:01

Güncelleme : 06.01.2022 - 11:01

ASML’ de MESEM uygulanıyor

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde MESEM uygulaması başladı.

Uygulamaya dair yapılan açıklamada; “Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi ile nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan meslekî ve teknik ortaöğretim okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacı ile MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi Programı) İlimizdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile birlikte okulumuzda da uygulanmaya başlandı. Detaylı bilgi ve başvuru koşulları aşağıda açıklamıştır ayrıca okulumuzu ziyaret edip bilgi alabilirsiniz.

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Nedir?

Mesleki eğitim merkezleri temel eğitimi tamamladıktan sonra akademik bir lise eğitimine (fen lisesi, Anadolu lisesi vb.) devam etmek yerine, becerileri doğrultusunda mesleki eğitim almak isteyen öğrencilerin devam ettiği ortaöğretim kurumlarıdır.

Mesleki eğitim merkezleri; kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı eğitim kurumlarıdır.

Mesleki eğitim merkezlerinde amaç, usta çırak ilişkisi yoluyla, teorik ve uygulamalı eğitimlerle, öğrencilere kalfalık ve ustalık unvanı kazandırarak meslek edindirmektir.

Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırmanız durumunda ortaöğretim diploması almak isterseniz, Okulumuzda uygulanan Diploma Fark Dersleri Programına kayıt yaptırarak ve bu dersleri alarak başarılı olmanız halinde kolaylıkla Meslek Lisesi Diploması alabilmektesiniz.

Mesleki eğitim merkezleri, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu üzerine öğrenim süresi dört yıl olan eğitim ve öğretim veren kurumlardır.

Mesleki eğitim merkezine 18 yaşını bitirmiş olanlarda kayıt yaptırabilir.

Mesleki eğitim merkezlerinin, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden en önemli farkı: Mesleki eğitim merkezi öğrencileri 9. sınıfa kayıt olurken alan ve dal seçmektedirler. Öte yandan mesleki eğitimi, okulda değil sahada işletmede almaktadırlar.

Mesleki Eğitim Merkezine Başvuru Koşulları Nelerdir?

Öğrenci mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırması  durumunda;

  1. Sınıfa kayıt yaparken 18 yaş altı öğrenciler velisi ile okul müdürlüğüne giderek, alan/dal seçimi yapar ve seçtiği alanla ilgili işletme ile sözleşme imzalayarak eğitimine başlar.

Ortaöğretim kurumlarına kaydolmak için ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olmak kaydı aranmakta fakat 18 yaş sınırı bulunmamaktadır. Öte yandan ilgili yasalar bağlamında 14 yaşını doldurmamış öğrencilere sigorta girişi yapılamamaktadır. Bu nedenle öğrencinin mesleki eğitim merkezlerine kaydolabilmesi için eğitim – öğretim yılının başlayacağı tarihte 14 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Mesleki eğitim merkezlerinde doğrudan iş hayatına başlandığı için, öğrencilerin istedikleri alanla ilgili herhangi bir sağlık sorunlarının olmaması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenir.

İki ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri bu okullara kayıt haklarını kaybederler. Ancak mesleki eğitim merkezine kayıt  olmasına rağmen bir işletme ile sözleşme imzalayamamış öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanır. İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir” denildi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın