87 çiftçiye 65 ton tohum dağıtıldı

87 çiftçiye 65 ton tohum dağıtıldı NEVŞEHİR(MHA) Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi TAKEP kapsamında Tritikale Üretimini geliştirme projesi uygulanacak Avanos Çalış kasabasından 87 çiftçiye 65 ton tohum teslim edildi. Avanos Çalış kasabasında gerçekleştirilen programa Vali İnci Sezer Becel, İl Jandarma Komutanı B.Murat Yakın, Kaymakam Olgun Öner, […]

 87 çiftçiye 65 ton tohum dağıtıldı

28.10.2022 - 11:46

Güncelleme : 28.10.2022 - 11:46

87 çiftçiye 65 ton tohum dağıtıldı

NEVŞEHİR(MHA) Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi TAKEP kapsamında Tritikale Üretimini geliştirme projesi uygulanacak Avanos Çalış kasabasından 87 çiftçiye 65 ton tohum teslim edildi.

Avanos Çalış kasabasında gerçekleştirilen programa Vali İnci Sezer Becel, İl Jandarma Komutanı B.Murat Yakın, Kaymakam Olgun Öner, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kamil Duru, İl Genel Meclis Başkanı Gürbüz Dinç, Avanos İlçe Müdürü Bülent Çiftçi, Çalış Belediye Başkanı Kazım Yılmaz, Nevşehir Ziraat odası Başkanı Kahraman Kaya, Avanos Ziraat odası Başkanı Mehmet Uçar, teknik elemanlar ve üreticiler katılım sağladı.

Vali İnci Sezer Becel yaptığı konuşmasında “Nevşehir’in 5,38 Milyon dekarlık yüzölçümünün % 65 i olan 3,52 milyon dekar alanında Tarımsal üretim yapıyoruz. Tahıllar içerisinde en önemli yeri de buğday oluşturuyor. 2021 yılında buğday üretimimiz 150 Bin ton iken bu yıl %100 artarak 300 Bin tona ulaştı. Bu artış Bakanlığımız desteklerinin yanında aynı zamanda Gıdanın Değerini anlamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Tarım arazilerimizin %2,4’ün de de yem bitkisi üretimi yapıyoruz. Yem bitkileri içerisinde de 1. Sırada yonca, 2. Sırada Silajlık Mısır ve sonrada tritikale yetiştiriyoruz ve bu gün burada proje kapsamında %75’i hibe olan tritikalenin tohum dağıtımını gerçekleştireceğiz. Proje kapsamında talip olan ve yetiştirmek isteyen 87 üreticimizi öncelikle kutluyorum. Şimdiden verecekleri emeklerin inşallah karşılığını ziyadesiyle almalarını diliyorum, ürünlerinin bereketli ve bol olmasını diliyorum. Teşekkürü üreticiler çiftçiler hak ediyor çünkü onlar üretmediği sürece verilenin hiçbir kıymeti yok ve sizlere teşekkür ediyoruz, elinize emeğinize sağlık” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş yaptığı konuşmasında “Tahıl gurubu içerisinde de alan ve üretim olarak dünyada en fazla yeri buğday almaktadır. Türkiye’de ki 69,2 Milyon dekar olan buğday ekim alanı dünya ekim alanının %3,2 sini oluşturmaktadır. Bu alan Ülkemizdeki toplam tahıl alanının %44’üdür.

Buğday bizler için gıdadan daha fazlasıdır, berekettir, nimettir ve gelenektir…

Hayvansal üretimde girdilerin önemli kısmını yemler oluşturmaktadır. Bu durumda yemleri daha ucuza mal etmeden, piyasaya daha ucuz hayvansal ürün sunmak pek de olanaklı değildir. Bu nedenle meralarımızın ıslah edilmesine ve işletmelerimizin kendi kaba ve kesif yemlerini üretmesine yardımcı oluyor ve destek sağlıyoruz.

Tritikale ise bu alanda önemsediğimiz yem bitkilerinden bir tanesi…

Buğday ve çavdar bitkilerinin melezi olan tritikale, iki türden de daha yüksek dayanıklılığa sahip olması ile buğday ve çavdardan ayrılıyor. İki türden da gelen avantajları bünyesinde buluşturan ve farklı tarım arazilerinde yetiştirilebilen tritikale bitkisi, tek başına buğday veya arpa yetiştiriciliği yapılamayan alanlarda bile verim sunuyor. Bu nedenle bölgemizde hayvancılığıda geliştirmek üzere dane ve yeşil yem olarak tiritikale üretimini artırmak istiyoruz.

Tarım arazilerimizde etkin bir kullanım sağlamak üzere yeni alternatif tür ve çeşit uygulamalarının yanı sıra mevcut çeşit ve üretimlerde verimliliği artırmaya yönelik çalışmalarımıza verdiği desteklerden dolayı Valimiz Sayın İnci SEZER BECEL e teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ;2022 yılın da İlimiz de kuru fasulye, barbunya ve yağlık ayçiçeği üretimlerini geliştirme projelerini ilkbahar döneminde tamamlamış bulunmaktayız. Buğday ve triticale üretimini geliştirme projeleri çerçevesinde tohum dağıtımlarını bu sonbahar döneminde gerçekleştirmekteyiz. 165.000 kg Payitaht çeşidi buğday tohumlarını, 65.000 kg kinerit çeşidi Triticale tohumlarını üreticimize temin ederek hem ekim alanlarının artırılmasını hem de İlimiz Bitkisel üretim değerine katkı sağlamayı amaçlamaktayız.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında bu yıl toplamda 258.440 kg tohum temin edilmiş olup 4.500.000 TL bütçe ile 17.263 dekar alanda ekimlerimiz gerçekleştirilmiştir. TAKE projeleri kapsamında 3.400.000 TL Bakanlık ödeneği kullanılmıştır” dedi.

2017 yılında başlatılan Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında, Yağlık ayçiçeğinin sadece Hacıbektaş İlçesinde alan bazlı destekleme kapsamında iken bu yıldan itibaren Merkez, Kozaklı, Gülşehir ve Avanos  İlçelerinin de  yağlık ayçiçeği desteklemesi kapsamına alındığını sözlerine ekleyen İl Müdürü Özgür Memiş bu ilçelerde yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerin alan bazlı destekleme uygulaması kapsamında 88 TL/dekar Mazot, 21 TL/dekar gübre ve yaklaşık 100 TL/dekar prim (50 kr/kg) olmak üzere toplam 209 TL/dekar ödemeden de yararlanabileceklerini bildirdi ve “değerli çiftçilerimiz kıymetli üreticilerimiz ürününüz bol kazancınız bereketli olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından çiftçilere Tritikale tohumları ekim yapmak üzere teslim edildi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın