PETVET sistemi faaliyete geçti

PETVET sistemi faaliyete geçti NEVŞEHİR(MHA) Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik kapsamında başlanılan çalışmalar neticesinde, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi PETVET Sistemi 2021 yılı itibari ile Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemi olan Hayvan Bilgi Sistemi çatısı altında faaliyete geçti. Söz konusu mevzuat gereği, […]

 PETVET sistemi faaliyete geçti

17.08.2021 - 8:04

Güncelleme : 17.08.2021 - 8:04

PETVET sistemi faaliyete geçti

NEVŞEHİR(MHA) Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik kapsamında başlanılan çalışmalar neticesinde, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi PETVET Sistemi 2021 yılı itibari ile Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemi olan Hayvan Bilgi Sistemi çatısı altında faaliyete geçti.

Söz konusu mevzuat gereği, sahipli köpekler 01.01.2021 tarihinden itibaren İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Serbest Veteriner Hekimler tarafından Mikroçip uygulaması yapılarak Kimliklendirilecek, PETVET sistemine kayıt edilerek Pasaport belgeleri düzenlenecek. Aynı kapsamda Kedi ve Gelinciklerin Kimliklendirme işlemleri 01.01.2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

Kedi ve Köpeklerin kimliklendirme faaliyetlerinin sektör paydaşı olan Serbest Veteriner Hekimler aracılığı ile yürütülebilmesi amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ile İşbirliği Protokolü imzalandı.

İl Müdürü Okan Yılmaz ile Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Tekin Keçeci tarafından imzalanan protokol ile sahipli evcil hayvanların Veteriner Hekimler odasına bağlı, 6343 sayılı Kanunla faaliyet gösteren Serbest Veteriner Hekimlerince de Kimliklendirilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi sağlandı.

Serbest Veteriner Hekimlerince, sahipli kedi ve köpeklerimize mikroçip uygulaması akabinde petvet sistemine kayıtları yapılarak pasaport düzenlenecek aynı zamanda hayvanlara ait sahip bilgileri değişiklikleri, uygulanan aşı ve tedaviler ve cerrahi müdahaleler gibi tüm bilgilerde işlenebilecek.

Sahipsiz hayvanların hayvan barınakları tarafından gerçek ve tüzel kişilerce sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesi ile birlikte sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları gerekmekte.

Bakanlık tarafından yayımlanan, Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt altına alınmasına dair yönetmelik ve bu kapsamda faaliyete geçen sistemler ve imzalanan bu protokol ile; can dostlar artık sokaklara atılamayacak, tüm kimlik ve sahip bilgilerinin kayıtlı olması ile birlikte aykırı davranış sergileyen şahıslar hakkında idari işlemler tahsis edilebilecek. Aynı zamanda başta Kuduz hastalığı olmak üzere Hayvanlardan insanlara geçen Zoonoz hastalıkların kontrolü ve mücadelesi de sağlanacak.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın