Biçerdöverler kontrol altında
NEVŞEHİR(MHA) Hasat sezonunun başlaması ile birlikte çevre illerden gelen Biçerdöverler Nevşehir de yoğun bir şekilde hasat gerçekleştirirken. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrol ekiplerince dane kayıplarının yaşanmaması için biçerdöverle hasat edilen arazilerde kontrol hizmetleri gerçekleştiriliyor.
Biçerdöver kontrolleri ile ilgili olarak açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş Tarım ve Orman Bakanlığının Biçerdöverle Ürün Hasadı Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı gereğince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince hasat olgunluğuna erişen ürünlerin zamanında ve en az ürün kaybıyla hasat edilmesini sağlayarak üreticilerin emeklerinin ve milli servetin zai olmasını engellemek üzere 8 ekip 62 teknik personel ile il genelinde hasat sezonu süresince biçerdöver kontrollerinin gerçekleştireceğini söyledi.
Teknik personelin yaptığı tarla kontrolleri esnasında, biçerdöver operatörlerinden G sınıfı Biçerdöver Sürücü Belgesi, Operatör Ruhsatı ve Yangın Söndürme Cihazının hazır bulundurulması gerektiğini de belirterek ayrıca biçerdöver ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığına da bakıldığını belirtti.
Hasat esnasında operatörler ve üreticilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan İl Müdürü Özgür Memiş, “Hasat edilecek tarlanın başına gelindiğinde, işe başlamadan önce tarlanın ve ekinin durumuna göre gereken ayarlar yapılarak hasada başlanmalıdır. Ürünlerin yatma durumuna göre biçerdöver operatörlerinin mutlaka sap kaldırıcı kullanması ve dolap ayarlarını uygun şekilde yapması gerekmektedir. Ürünler tam olgunlukta hasat edilmelidir. Tohumların gerekli hasat olgunluğuna ulaşmadan hasat edilmesi, verimi azalttığı gibi kaliteyi de düşürür. Hasat zamanının gecikmesi durumunda ise daneler başaktan yere dökülerek önemli kayıplara neden olur. Hasat döneminde geceleri çiğ düşmekte ve sabah erken saatlerde genellikle çiğ kalkmaktadır. Çiğ kalkmadan yapılacak hasatta, danelerin ayrılması zor olacağından dövme ünitesi vazifesini tam olarak yerine getiremez, bu nedenle ürün dikkatli gözlenmelidir” dedi.
Anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu da söyleyen İl Müdürü Özgür Memiş, “Üreticiler tohum yatağı hazırlamada kolaylık sağlamak üzere Anızı yakabilmektedir. Ancak Geçmişimizden emanet Geleceğimize miras topraklarımızda doğal ekosistem tahrip olmakta, organik madde ve toprak canlıları yok olmakta ve bunlara bağlı olarak verimlilik de düşmektedir. Kontrolün kaybedilmesi halinde ise yangın hadiseleri ile çevreye büyük zararlar verilmektedir” dedi ve anızın yakılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Üreticilerin olası ürün kayıplarında İl Müdürlüğüne ihbarda bulunabileceğini de belirterek bol kazançlı bereketli bir sezon olmasını temenni ettiğini bildirdi.