İnternet’in mahkumu olmayın
NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Merkeze bağlı Kaymaklı İlkokulu öğrencilerini internet konusunda uyardı.
Özellikle tam kapanma döneminde çocukların internete mahkum olmamaları konusunda yarılarda bulunan Okul, “Sevgili çocuklar uzaktan eğitime geçtiğimiz bugünlerde sizleri çok özledik. Okul Psikolojik Danışmanınız olarak sizlere internet üzerinde bizleri bekleyen tehlikeler hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum.
Bağımlılık: Her gün daha fazla internet başında vakit geçirmeyi isteme ve internetten uzak kaldığında huzursuz ve gergin hissetme bağımlılığın göstergesidir. İnternet bağımlısı olan çocuklar aileleriyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine sürekli internette oyun oynarlar. Ödevlerini yapmazlar ve evdeki sorumluluklarını yerine getirmezler.
Zorbalık: Birçok oyunda yer alan sohbet odalarında istemediğimiz şeyleri bizlere yaptırmak için yabancı kimseler bizi zorlayabilir. “Dediğimi yapmazsan bana attığın mesajları, fotoğrafları anne babana gösteririm” diye sizi zorlayabilirler. Böyle bir durumda kalırsanız mutlaka büyüklerinizden yardım isteyin.
Sahte Hesaplar: 60 yaşındaki yetişkin bir erkek kendisini size 12 yaşında bir erkek olarak tanıtabilir. Nasıl ki sokakta gördüğümüz yabancılarla konuşmuyorsak internette bu kim olduğu belli olmayan kişilerle de konuşmamalıyız.
Teknik Zararlar: Tanımadığınız kişilerden gelen e posta ve linkleri tıkladığınız zaman bilgisayarınıza ya da telefonunuza casus yazılımlar bulaşabilir. Bu da tüm cihazınızın ve internetinizin çökmesine sebep olabilir.
Sağlık Sorunları: Bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren çocukların ellerinde, bileklerinde ve boyunlarında kireçlenmeler oluşabilir. Saatlerce ekran başında hareketsiz durdukları için kan dolaşım sistemleri bozularak kalp krizi geçirmelerine sebep olabilir. Sokakta arkadaşlarıyla oynamadıkları için az hareket ederler ve bu da obezite sorunu yaşamalarına sebep olur. İnternette zararlı reklamlara sürekli maruz kalan çocuklarda kötü alışkanlık edinme ve şiddet içeren davranışları sergileme görülür. Dikkat eksikliği, ders başarısında düşüklük, özgüven eksikliği, amaçsızlık ve sürekli mutsuzluk internet bağımlısı olan çocukların yaşadıkları sorunlardır.
Haftada en fazla 3 gün, günde en fazla2 saat olacak şekilde anne babanızla internet kullanımı konusunda anlaşma yapabilirsiniz. Belirlenen süreyi aşmamaya dikkat ediniz.
Tanımadığınız kişilerle internette sohbet ederek yalnız başınıza buluşmaya gitmeyin. İnternette konuştuğunuz kişileri anne babanızla paylaşın. Ailenizden birileri yanınızdayken buluşmaya gidin.
Özel bilgilerinizi (T.C. Kimlik Numaranızı, cep telefonu numaranızı, evinizin okulunuzun adresini), ailenizin özel bilgilerini (Anne Babanızın adres ve kimlik bilgilerini, cep telefonları numaralarını, kredi kartı bilgilerini) kesinlikle internet ortamında kimseyle paylaşmayın.
Başkaları tarafından hakarete, zorbalığa ve tacize maruz kalırsanız kişileri direkt engelleyerek ailenize bilgi verin. Kendi başınıza bu tip kişilerle kavga etmeyin, iletişimi sürdürmeyin.
İnternette istemediğiniz halde hiçbir şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Sizi rahatsız eden kişilere maruz kalıyorsanız kesinlikle büyüklerinizden yardım isteyin.
Bilgisayar, tablet ya da telefonunuzdan internete gireceğiniz zaman aileniz yanınızda bulunsun. Ortak kullanım alanında internetinizi kullanın. Çocuk koruma programlarını indirip kullanın.
Bilgisayar başında abur cubur yemeyin. Obeziteden kurtulmak için sağlıklı beslenmeniz ve hareket etmeniz gerekiyor. Ailenizle ve arkadaşlarınızla güzel vakit geçirmeye çalışın.
Boş kalan vakitlerinizde yapboz, satranç, evcilik oynayın. Bisiklet sürün. Çocukluğunuzu doya doya yaşayın” uyarılarında bulundu.