Bu ilçenin taşı toprağı altın

Bu ilçenin taşı toprağı altın NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak’ın ikiye ayırdığı Nevşehir’in Avanos ilçesi ’nin taşı toprağı altın haline geliyor. Günümüzden 5 yıl öncesine kadar dayanan çanak ve çömlekçiliği ile Türkiye’nin en önemli el sanatları merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Avanos’tan turistik el sanatları olarak iç pazarda değerlendirilen çanak ve çömlek […]

 Bu ilçenin taşı toprağı altın

26.04.2021 - 6:35

Güncelleme : 26.04.2021 - 6:35

Bu ilçenin taşı toprağı altın

NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin en uzun nehri konumundaki Kızılırmak’ın ikiye ayırdığı Nevşehir’in Avanos ilçesi ’nin taşı toprağı altın haline geliyor. Günümüzden 5 yıl öncesine kadar dayanan çanak ve çömlekçiliği ile Türkiye’nin en önemli el sanatları merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Avanos’tan turistik el sanatları olarak iç pazarda değerlendirilen çanak ve çömlek ürünleri son yıllarda dünyanın değişik ülkelerinde aranılan bir toprak ürünü haline geliyor.

Anadolu Çömlekcilik A.Ş. yöneticisi Muhammed Parmaksız yaptığı açıklamada, Anadolu’da halen yaşatılan en önemli el sanatları mesleği olarak da bilinen Avanos çanak ve çömlekçiliğinin günümüzde de atadan toruna bir miras olarak ulaştığını belirtti.

1990 lı yıllara kadar sadece tahtadan yapılı tezgahlarda testi ve küp olarak üretilen çanak ve çömlekçiliğin Kapadokya bölgesinde turizmin gelişmesi ile birlikte yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler tarafından da ilgi odağı haline gelmesiyle birlikte seri üretim çalışmalarının yaygın hale geldiğini söyleyen Parmaksız,ilk etapta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD ve Uzakdoğu ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirdikleri üretimi, artık iç pazarda da hareketlendirmeye başladıklarını ifade etti.

Parmaksız, Avanos ilçesi ile artık sembolleşen çanak ve çömlekçiliğin artık günümüzde tanıtım amacıyla tahta tezgahlarda yapıldığını,geri kalan üretimlerin ise modern yöntemler kullanılarak iç ve dış pazara sunulduğunu dile getirdi.

1980 li yıllarda bölgede ilkel yöntemlerle çanak ve çömlek üretimi yapan usta sayısının da seri üretim ile birlikte azaldığına dikkat çeken Parmaksız “Avanos ilçesinde sadece işletmemizde günde 15-20 bin arasında 300 farklı çeşit ile çanak ve çömlek ürünü iç ve dış piyasaya arz edilebiliyor.Diğer işletmeleri de göz önüne aldığımızda bu rakam 30-40 bin arasında değişebiliyor.Yılda yaklaşık 4 bin ton toprağın işlenip çamur haline getirilerek üretime yönlendirildiği Avanos ilçesinde, ekonomik getirinin ana kaynağı haline gelen çanak ve çömlekçiliğin önümüzdeki süreçte daha da yaygın hale gelmesi en büyük beklentimiz” dedi.

 

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın