İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle anıyoruz

İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle anıyoruz NEVŞEHİR(MHA) Eğitim-İş Sendikası Nevşehir Şube Başkanı İbrahim Demir, İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle andıklarını ifade etti. Demir, “Köy Enstitüleri’nin kuramcısı, kurucusu ve yöneticisi, eğitim dünyasına adını “Tonguç Baba” olarak yazdıran Cumhuriyetin büyük devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyetle […]

 İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle anıyoruz

23.06.2021 - 11:37

Güncelleme : 23.06.2021 - 11:37

İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle anıyoruz

NEVŞEHİR(MHA) Eğitim-İş Sendikası Nevşehir Şube Başkanı İbrahim Demir, İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında özlemle andıklarını ifade etti.

Demir, “Köy Enstitüleri’nin kuramcısı, kurucusu ve yöneticisi, eğitim dünyasına adını “Tonguç Baba” olarak yazdıran Cumhuriyetin büyük devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 61. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyetle birlikte cehalete karşı açılan savaşın öncülerinden olan İsmail Hakkı Tonguç, cumhuriyet devrimlerinin yerleşmesi için ulusal eğitimin gerçekleşmesi gerektiğini biliyordu. Bunun için de çağdaş, laik ve bilimsel eğitimin yaygınlaşmasını hedefliyordu. Tonguç’un ortaya koyduğu “eğitim modeli” çağdaştır; “iş eğitimi” ilkesine dayanmaktadır; bu sistem, tam demokratik bir özde; öğrencinin kişilik ve kimlik yapısını besleyen donatan, beceri, üretim, deney, tartışma, gözlem ve çevre gibi fonksiyonları da (işlevleri) içeriyordu ve özgün bir nitelik kazanıyordu. Bugünkü politikacılar da laik eğitimin yerine ezberci ve dinselleştirilmiş eğitimi getirerek, araştırıcı, sorgulayıcı ve düşünceyi geliştiren laik eğitimi yok ettiler. Eğitimi yazboz tahtasına çevirdiler. Sonuçta ülkede, öğrencilerin başarısı, dünya öğrencileri başarısına göre en gerilere düşmüş oldu. Böylece ülkemizde bağnaz düşünce ve hurafeler yaygınlaştı. Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanı ile başlayan eğitim devrimi, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un İlköğretim Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde doruğa çıkmıştır.

1940 yılında, Hasan Ali Yücel ve İsmail Tonguç’un önderliğinde Köy Enstitüleri kurularak köy çocuklarının eğitimi sağlanmış, Atatürk ilkelerinin ve Cumhuriyet devrimlerinin aydınlığı bütün Anadolu’ya ulaştırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusu onlara daima minnettardır. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, İsmail Hakkı Tonguç’tan devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır” açıklamalarında bulundu.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın