DAMAT İBRAHİM PAŞA ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE DUALARLA ANILDI
Nevşehir’in kurucusu Damat İbrahim Paşa’nın ölümünün 290. yıl dönümü dolayısıyla Nevşehir Belediyesi tarafından mevlit okutuldu.
Lale döneminin ünlü Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın ölüm yıl dönümü dolayısıyla, Nevşehir Belediyesi tarafından anma programı düzenlendi.
Alibey Camii’nde gerçekleştirilen programda Kur’an-ı Kerim ve mevlit okunarak dua edildi.
Cuma namazı sonrasında ise Nevşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara şerbet ve kandil simidi ikramında bulunuldu.
Nevşehir’in kurucusu Damat İbrahim Paşa için ilk kez Nevşehir Belediyesi tarafından anma programı düzenlendiğini ve bundan sonra her yıl bunun sürdürüleceğini kaydeden Belediye Başkanı Rasim Arı, “Bizi bugünlere getiren bu şehrin büyüklerine sahip çıkacağız” dedi.
Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’de doğduğu evi tespit ettiklerini ve bu evin restorasyonu için de çalışmalara başlayacaklarını belirten Arı, “Damat İbrahim Paşa bu şehrin geçmişten bugüne en önemli figürlerinden bir tanesi, bu şehrin, bu toprakları öz evladı. Lale döneminin ünlü sadrazamı olan Damat İbtahim Paşa küçük bir kasaba olan Muşkara’yı şehir yapıp bugünlere gelmesine vesile olan en önemli etkenimizdir. Dolayısıyla bu değerimiz bugüne kadar maalesef anılmamış, hatırlanmamıştı. Biz bu değeri yeniden hatırlamak, kurucumuz ve şehrimizi şehir yapan değerimizi ortaya çıkarmak ve onu anmak istedik. İnşallah bundan sonra geleneksel olarak her yıl ölüm yıldönümünde Damat İbrahim Paşa’yı anacağız. Sadece kendisini kuru kuruya anmak değil. Biz sadece konuşmayacağız. Beraberinde Damat İbrahim Paşa’nın doğmuş olduğu evi tespit ettik. Şimdi ekiplerimiz burada araştırma yapıyor. İlk bulguları ortaya çıkartmaya çalışıyor. İnşallah bundan sonra da doğdu evi ihya ve inşa edeceğiz. Biz değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Biz bizi bugünlere getiren, bu şehrin büyüklerine sahip çıkmak zorunayız. Bu şehirde katma değeri olmuş her kim varsa onları anacağız ve yaşatacağız” dedi.
Nevşehir Belediyesi tarafından Damat İbrahim Paşa’nın ölümünün 290. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen programa Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Mustafa Rauf Yanar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
DAMAT İBRAHİM PAŞA
Osmanlı tarihinde “Nevşehirli” olarak bilinen Damat İbrahim Paşa, adından en fazla söz ettiren sadrazamlardan biri olmuştur. Uzun yıllar sarayda değişik görevlerde bulunmuş, dönemin padişahı III. Ahmed’in kızı Fatma Sultan’la evlenmiş ve böylece dâmâd-ı şehriyârî olmuştur.
Damat İbrahim Paşa, 1718 yılında sadrazamlık makamına getirilmiştir. Bu tarihten ölümüne kadar da bu makamda kalmıştır. Aynı zamanda “Lale Devri” olarak adlandırılan 12 yıllık sulh döneminin başlamasında aktif bir rol oynamıştır. Siyasi boyutta olduğu kadar kültürel ve sosyal anlamda da kendinden söz ettirmiş, pek çok yeniliğin öncüsü olmuştur.
Bütün çalışmalarının ötesinde İbrahim Paşa’nın Nevşehir için apayrı bir önemi vardır. İbrahim Paşa, doğduğu yer olan ve yaklaşık 30 haneden oluşan Muşkara köyünden binlerce kişinin yaşadığı bir şehir kurmuş ve şehre, Farsçada yeni anlamına gelen “Nev” kelimesini ekleyerek “Nevşehir” adını vermiştir.
Paşa, ilk iş olarak iskân ve imar çalışmaları yaparak şehri önemli bir yerleşim yeri haline getirmeye başlamıştır. İlkin şehrin en eski camisi olan Kara Camiini, daha sonraki yıllarda ise şehrin büyümesiyle bir külliye özelliği gösteren Damat İbrahim Paşa Camiini yaptırmıştır. Aynı zamanda medreseler, imarethaneler, kütüphaneler, çeşmeler, şadırvanlar, su yolları, hamamlar yaptırarak şehri inşa ve ihya etmiştir. Bu yapılara malzeme ve usta teminini de bizzat kendisi sağlamıştır. İmar faaliyetleri dışında ilçelerdeki bazı cami ve mescitlerin onarım işlerini de yaptırmıştır. Bu eserlerin devamını sağlayabilmek için bazı yerlerin gelirlerini buraya bağlamıştır.
Damat İbrahim Paşa’nın ismi zaman içinde Nevşehir ile özdeşleşmiş, kendisi Nevşehirli İbrahim Paşa olarak da anılır olmuştur.
Nevşehir’i inşa edişi ve yaptığı hizmetlerle onur duyduğumuz Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’yı, vefatının 290. sene-i devriyesi vesilesiyle saygıyla yâd ediyoruz.